En förlorad själ.....

Börja om från början...

Många som läser detta upprop är säkert Centerpartister. På  tiden med Torbjörn Fälldin i spetsen, så var det ingen tvekan om att Centern var ett landsbygdsparti. Decentralisering och miljöfrågor var viktiga. När Olof Johansson, som själv var Stockholmare, tillträdde som partiledare gjordes dock analysen att eftersom allt mindre människor bor på landsbygden, så måste man anpassa sitt partiprogram för att komma in i städerna och få fler väljare. Så har det också blivit. Eftersom demokrati råder så måste man ta hänsyn till vilka frågor som nu denna majoritet av medlemmar tycker är viktigast. Vill man driva landsbygdsfrågor så måste man driva sådana frågor som "Stockholmarna" gillar, något annat är omöjligt. 
Under jakten på fler medlemmar så har Centern enl. min mening förlorat både fokus och sin själ. Det är tveksamt vilken ideologi som Centern står för i dag - mer än att man skall vara lite lagom "i mitten". Detta är inte mycket till ideologi. Någon landsbygdsprofil finns definitivt inte längre på riksplanet. Däremot finns den i allmänhet ute bland kommunpolitikerna.
Jag kan inte se hur landsbygden och småorterna skall kunna återta initiativet och makten inom Centern. Annie Lööf måste ju bara göra som majoriteten av medlemmarna (stadsborna) vill och tycker. Hon har ingen lätt uppgift.....
Jag har alltså kommit till analysen att vi måste börja om från början. Skaffa medlemmar från höger till vänster som värnar om landsbygden och småorterna. Ett parti som för deras talan i Riksdagen. Detta hade inte behövts om Centern stannat kvar i sina grundvärderingar.

Centern har i dag c:a 4,5% av rösterna och riskerar att åka ut ur Riksdagen. På Fälldins tid fick man som mest 25,1%. Om man hade för en konsekvent landsbygds-och småortspolitik så borde man kunnat attrahera åtminstone hälften av de 15 - 20% av väljarna som bor där. Dvs. man kunde haft dubbelt så många röster. 

Insändare

Patrik Davidsson, ordf. MUF Kronobergs län och Sven Jansson, lokal C-politiker har i insändare kommenterat mitt upprop och kritik mot Centern. Jag har i en ny insändare svarat:

Av tidningsreportaget om ett nytt landsbygds- och småortsparti, liksom av tidigare insändare, kan man få uppfattningen att mitt huvudmål är att angripa Centern. Så är det inte. Jag är fortfarande medlem sedan mer än 40 år tillbaka och tänker så förbli – såvida jag inte blir utesluten pga. mitt initiativ. Bakom uppropet till ett nytt parti är just tanken om en partiöverskridande nationell samling för att rädda landsbygden och småorterna. Man skall kunna fortsätta att vara en god Centerpartist, Socialdemokrat, Moderat, etc. fast man vid valet 2014 i riksdagsvalet lånar ut sin röst till RestenavSverigepartiet. I kommunval och landstingsval röstar man som vanligt. Genom att starta ett nytt enfrågesparti, med enda målet att stoppa avfolkningen, så ger man alla människor en möjlighet till politisk markering , utan att för den skull ändra sin politiska uppfattning i övrigt. Det nya partiet kan inte placeras in på den traditionella höger – vänsterskalan.

Att Centern ändå hamnar i måltavlan är en bisak och har egentligen inget med uppropet att göra. Uppropet riktar sig till alla politiker oavsett partifärg och till alla ”vanliga människor” som vill stoppa vansinnet med att låta storstäderna explodera medan landsbygden och tillhörande småorter successivt dör ut. Läs www.restenavsverige.se – alla sidorna!

Såväl Patrik Davidsson som Sven Jansson påtalar att Centern är det enda parti som har någon typ av landsbygdsprofil. Helt rätt, men det räcker inte. Patrik – 19 år – är för ung för att minnas. Sven har dock varit med så länge att han väl minns när landsbygdsbefolkningen var huvudmålgrupp för Centern och 1973 fick 25,1% av rösterna under Fälldins ledning. Sven – du vet hur fokus har förskjutits mot städerna och hur landsbygdsväljarna marginaliserats. Du vet också hur stort missnöjet är både mot centern centralt och mot Eskil Erlandsson bland medlemmar, som varit med ett tag. Att sedan både du och Patrik måste försvara organisationen är naturligt.

Visst finns det en framtid på landsbygden för dem som lyckas klammra sig kvar. Men tyvärr blir det allt färre. Och det är inte lättare i småorterna med försämrad service och minskade arbetstillfällen. Markaryds kommun hade 1970 11.821 invånare. 2010 hade siffran sjunkit med 2202 till 9619. År 2011 minskade vi med 70 personer – på tio år blir det ytterligare 700! Hur skall det sluta om ingen protesterar?? Uppvidinge kommun har under motsvarande tid minskat med 2700 personer och har ett geografiskt än sämre utgångsläge. För att då inte tala om Bergslagen och Norrlands inland.

Jag vet inte om du Patrik tänker dig en framtid som jord- eller skogsbrukare. I så fall får vi hoppas att dina föräldrar har en gård som du kan överta och att du inte har för många syskon som skall lösas ut till marknadsvärde. I annat fall drabbas du av den bistra verkligheten. En nära släkting till mig – 7 år äldre än du och arbetande som skördarförare - har i flera år försökt köpa en liten skogsgård att bosätta sig på. Senast sprack det för ett par veckor sedan – en gård på 75 ha, 12800 m³ skog och med helt omoderna hus. Högsta bud 8,1 miljoner. Hur skulle du finansierat detta? Politikerna – inklusive Eskil - måste bestämma vem som skall anses ha störst rätt till en gård. Den som har investeringspengar eller den som avser att bosätta sig och bruka den. En ödesfråga för landsbygden!

Arne Gunnarsson

Gräsholma

Strömsnäsbruk

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.03 | 13:05

Punkt 1-4 går ju aldrig att genomföra!
Det är ju faktiskt politiskt harakiri att driva frågan på det sättet!
Vad man kan göra är att höja Grundavdrsget för alla

...
27.01 | 21:39

Rotavdrag för skogsskötsel är fel. För en skogsägare är ju hela omkostnaden för skogsskötsel redan avdragsgill. Det skulle i så fall vara extra avdrag.

...
27.01 | 20:00

Ja just rätt, Arne, vi måste jobba på alla fronteroch p alla sätt för att bli iakttagna. Vi måste vara våghalsiga ideer, ROT-avdrag i skogsskötsel.

...
31.12 | 20:10

Ni borde liera er med Härjedalspartiet som också driver landsbygdsfrågor. Olle Larsson i Härjedalspartiet kommer att få en riksdagsplats i SD i vår!

...
Du gillar den här sidan