Landet som inte längre finns...

Var finns den politiska viljan??

Tavlan nedan visar hur det såg ut här i Markarydstrakten 1968 när det lokala mejeriet lades ner och man övergick från mjölkkannor till tankhämtning. Den visar de olika mjölklinjerna och mjölkborden där mjölk skulle hämtas. Där finns 424 mjölkbord på kartan. Redan då hade många leverantörer lagt av men kvarstod som medlemmar - totalt 815 st. I dag finns bara 2 mjölkleverantörer kvar i hela Markaryds kommun - den ene slutar nästa år. Det ser likadant ut överallt i Sveriges skogs-och mellanbygder. Var det verkligen meningen att strukturrationaliseringen skulle gå så här långt?
Visst finns det ytterligare ett dussin deltidsbönder inom området som har ungdjur - men det är allt. 

Jag har alltid funderat, över vad orsaken kan vara till att all landsbygd är så mycket mer levande och välskött, så fort man kommer över gränsen till Norge. Försöker man sätta sig in i de bakomliggande villkoren, så visar det sig att Norge har en generösare landsbygdpolitik. Man försöker slå vakt om småjordbruken. Arbetsgivaravgiften är lägre ju längre ut i obygden man kommer, för att till sist slopas helt. För dem som har studielån och bosätter sig på landet, har man ett mycket fördelaktigt avskrivningssystem. Norge har lokal beskattningsrätt på fastigheter och industrier – inklusive vattenkraft osv.

OK säger alla. Norge har sin olja och har därför råd att hålla liv i sin landsbygd. Men Österrike då?? De har ingen olja. Men ändå så förvånas man av hur mycket som finns kvar av småskalig verksamhet. Det finns bönder som lever mitt inne i byarna med bara 8 - 10 kor och verkar klara sig gott på detta. Där finns små slakterier, små lokala bagerier osv. Ändå så tillhör vi samma EU med samma livsmedelslagstiftning, samma miljölagstiftning etc. Någonting måste finnas i den politiska viljan som gör det möjligt där men inte här.

Landsbygdsfrågorna handlar ju inte bara om jord- och skogsbruk. När de små gårdarna lades ner på 60- 70- och 80-talet ropade industrin efter arbetskraft. Nu är denna till stor del nedlagd eller har flyttats utomlands och har lämnat avfolkade samhällen bakom sig. Åtgärder i sysselsättningsskapande syfte har i huvudsak kommit storstäderna till godo.

Mjölkbord och mjölklinjer

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.03 | 13:05

Punkt 1-4 går ju aldrig att genomföra!
Det är ju faktiskt politiskt harakiri att driva frågan på det sättet!
Vad man kan göra är att höja Grundavdrsget för alla

...
27.01 | 21:39

Rotavdrag för skogsskötsel är fel. För en skogsägare är ju hela omkostnaden för skogsskötsel redan avdragsgill. Det skulle i så fall vara extra avdrag.

...
27.01 | 20:00

Ja just rätt, Arne, vi måste jobba på alla fronteroch p alla sätt för att bli iakttagna. Vi måste vara våghalsiga ideer, ROT-avdrag i skogsskötsel.

...
31.12 | 20:10

Ni borde liera er med Härjedalspartiet som också driver landsbygdsfrågor. Olle Larsson i Härjedalspartiet kommer att få en riksdagsplats i SD i vår!

...
Du gillar den här sidan