Till er som läser.....

Insändare

 

 

Nu byter jag parti! 

Vill man ändra på något måste man göra på något nytt sätt – annars blir allt som tidigare.

I mer än 40 år har jag hoppats att min röst på Centern skulle stoppa avfolkning och försämrad service på landsbygden och de småorter och småsamhällen som vi alla är beroende av. Men tyvärr tycks inte denna väg framkomlig. Trots att såväl näringsministern och landsbygdsministern kommer från Småland och dessutom är C-märkta fortsätter den nedåtgående spiralen i våra bygder i sakta men säker takt. 

Först försvann småjordbruken. För c:a 40 år sedan fanns mer än 400 mjölkleverantörer i Markaryds kommun. Nu finns det endast 2 kvar. I andra delar av Sverige fanns möjlighet att storleksrationalisera. Trots miljoninvesteringar kämpar nu mjölkbönderna där för sin överlevnad.

Sen kom nedläggningsvågen till industrin. Strömsnäs och Munksjö var stora arbetsgivare. Traryd var en fönstermetropol med 2 stora och duktiga fönstertillverkare. Transcom blev en kort parantes. Lidhult har drabbats, Hyltebruk, Vittaryd, Orrefors mfl. 

Centraliseringskrafterna har etablerat stora köpcentra invid större tätorter. I stället har det blivit nedlagda småbutiker. Hur länge klarar sig Traryd, Agunnaryd, Häradsbäck mfl. Det är alltid småorterna och landsbygden som drabbas. 

Drivmedelskostnaderna tar orimliga andelar av människors ekonomi. 20 – 30.000:- per år är vanliga bensin/dieselkostnader för människor på landet eller i småorter där inget alternativ finns. Sedvanliga underhållskostnader tillkommer. Många familjer måste ha två bilar för att klara sin vardag.

På lokaltrafiken i Stockholm kan man åka hur mycket man vill i hela länet för 790:-/månad. Pensionärer och ungdomar betalar bara 490:-. Hur mycket bensin får man för de pengarna?? 

Att bygga hus i småsamhällen kostar ungefär lika mycket som i t.ex.Växjö – bortsett från själva tomten. I Växjö får du säkert tillbaka dina investerade pengar, men i Lidhult eller Vittaryd? Vad kan man få för en villa som kostat 3 miljoner att bygga ifall man måste flytta av arbetsmarknadsskäl? 

Det går inte att hindra utvecklingen säger många. Visst tusan kan man det om man vill. Man kan ha reducerad byggmoms, lägre drivmedelsskatt, lägre matmoms, lägre arbetsgivaravgifter etc. på småorter ifall man verkligen ville att ”hela landet skall leva”. Nu är det bara en klyscha som inte kostar staten något. 

Jag kan inte ge Centern skulden för den ”utveckling” som pågår, men jag kan inte se att de gör mycket för att hindra den. Kanske är de helt bakbundna av sitt allianssamarbete – hur som helst så har de inte lyckats? Ingen skugga på våra lokala kommunpolitiker – oavsett partifärg - som gör så gott de kan utifrån de centrala regler som gäller. 

Dags att försöka något nytt. Jag vägrar att släppa min tro på landsbygden. Jag vägrar acceptera den successiva avfolkningen i småorter och småsamhällen. Jag vägrar tro på att storstäderna ger den bästa livsmiljön för människor. Allt kan inte mätas i pengar. Jag vägrar acceptera att marknadskrafterna helt skall styra vårt samhälle. Det måste vara samhället och politiken som styr marknadskrafterna. Annars får man till sist får ett samhälle som ingen önskat. 

Kanske är jag dum som håller fast vid denna tro, men jag hoppas det finns fler som är lika dumma. Människor med olika politisk bakgrund, olika partitillhörighet som har modet att pröva något nytt. Landsbygdspartiet är registrerat och godkänt till riksdagsvalet 2014 och jag avser att stödja dem. 

Mycket arbete ligger framför oss. Partiprogram och idéologi skall finslipas. Lokala stödgrupper måste byggas upp som bl.a. ser till att det finns valsedlar tillgängliga vid valet. Vi har inget partistöd utan är helt beroende av lokala entusiaster som vill rädda småorterna och landsbygden . Vill du bli en av dem? Kontakta mig! 

Landsbygdspartiet

Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.03 | 13:05

Punkt 1-4 går ju aldrig att genomföra!
Det är ju faktiskt politiskt harakiri att driva frågan på det sättet!
Vad man kan göra är att höja Grundavdrsget för alla

...
27.01 | 21:39

Rotavdrag för skogsskötsel är fel. För en skogsägare är ju hela omkostnaden för skogsskötsel redan avdragsgill. Det skulle i så fall vara extra avdrag.

...
27.01 | 20:00

Ja just rätt, Arne, vi måste jobba på alla fronteroch p alla sätt för att bli iakttagna. Vi måste vara våghalsiga ideer, ROT-avdrag i skogsskötsel.

...
31.12 | 20:10

Ni borde liera er med Härjedalspartiet som också driver landsbygdsfrågor. Olle Larsson i Härjedalspartiet kommer att få en riksdagsplats i SD i vår!

...
Du gillar den här sidan