Till er som läser.....

Text

 

 

Centern eller Landsbygdspartiet? 

Denna fråga ställer sig nog många väljare när man nu bara har ett år kvar till Riksdagsvalet. Styrkeförhållandena är högst ojämna och utgången av kampen borde därför vara glasklar. Något av ett David/Goliat- förhållande, men utgången där blev som bekant inte den väntade.

Centern har 37.000 medlemmar och 44 miljoner i statligt partistöd (ur årsredovisningen 2010). Därtill kommunala partistöd och uppdragsersättningar till politiska ledamöter som förväntas försvara C. Landsbygdspartiet har i princip ingenting. Inget partistöd, ingen TV-tid, inga partiägda tidningar. Några hundra entusiastiska medlemmar som gett sig tusan på att nu måste det vara slut på avfolkning och försämrad service på landsbygden. Slut på att allt skall bestämmas i Bryssel eller Stockholm utan hänsyn till konsekvenser för landsbygdens och småorternas befolkning. Som frenetiskt jobbar med hjälp av sociala nätverk, insändare och personliga kontakter. 

Centern var på Fälldins tid ett parti som hade miljö och decentralisering som sina viktigaste frågor. Miljöfrågorna tappade man till Miljöpartiet, som också började i blygsam skala. Om det framväxande Landsbygdspartiet skulle ta hand om landsbygds- och decentraliseringsfrågor – vad blir då kvar av Centern? Stureplansgrupperingen? Centern har insett hotet och mobiliserar nu alla krafter för att visa att man är det enda riktiga alternativet för landsbygdens och småorternas befolkning. Moderaterna har insett att om Centern hamnar under 4%-spärren så är den gemensamma maktens tid förbi. Så även M blir plötsligt landsbygdsvänligt. Och för att inte vara sämre så måste både S, V och Sd hänga på.... Sen är det naturligtvis en fråga om hur stor tilltro man skall sätta till partier, som trots två mandatparioder vid makten, inte genomfört det man nu säger sig vilja göra. 

I C:s partiprogram 2001 ”Där människor får växa” nämndes inte ordet landsbygd en enda gång. Det verkade mest som om man försökte dölja sin bondebakgrund för att attrahera storstadsväljarna. I idéprogrammet 2013 framhåller man däremot sitt ursprung hos landsbygds-befolkning och självägande bönder. Man talar om ökad självförsörjningsgrad och att ”en levande landsbygd är en förutsättning för ett hållbart samhälle”. 

Bra! Mycket bra! Men det finns dock två väsentliga skillnader. Centern har bara dessa övergripande mål i sitt partiprogram – inga detalplaner. Frågan är hur pass förpliktigande olika företrädares utspel egentligen är för partiet. Landsbygdspartiet har också övergripande mål, men dessutom 7 delmål, fastställda i ett antaget partiprogram. Centern har valt den M - ledda alliansen och kan därför åka ur regeringen vid en stark framgång för S. Landsbygdspartiet har valt att kalla sig oberoende (Lpo) och är berett att samarbeta med varje gruppering. som vill göra verkningsfulla insatser för landsbygden.  

Oavsett utgången i kampen om väljarna så finns här redan en vinnare. Landsbygden!

Inför valet 2010 nämndes ordet inte alls i debatten. Lpo:s inträde på den politiska scenen har redan gjort en skillnad. 

Arne Gunnarsson, Landsbygdspartiet Lpo, tidigare C.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.03 | 13:05

Punkt 1-4 går ju aldrig att genomföra!
Det är ju faktiskt politiskt harakiri att driva frågan på det sättet!
Vad man kan göra är att höja Grundavdrsget för alla

...
27.01 | 21:39

Rotavdrag för skogsskötsel är fel. För en skogsägare är ju hela omkostnaden för skogsskötsel redan avdragsgill. Det skulle i så fall vara extra avdrag.

...
27.01 | 20:00

Ja just rätt, Arne, vi måste jobba på alla fronteroch p alla sätt för att bli iakttagna. Vi måste vara våghalsiga ideer, ROT-avdrag i skogsskötsel.

...
31.12 | 20:10

Ni borde liera er med Härjedalspartiet som också driver landsbygdsfrågor. Olle Larsson i Härjedalspartiet kommer att få en riksdagsplats i SD i vår!

...
Du gillar den här sidan