Till er som läser.....

Svar på insändare

EU och Landsbygdspartiet Lpo 

Staffan Nilsson har på ledarsidan i Smålänningen bemött min insändare om EU. Det gläder mig att Staffan Nilsson finner artikeln irriterande. Det vore tråkigare om han fann den intetsägande. Att han sedan försvar EU är nästan en plikt. Man skall inte bita den hand som föder och kanske göder utan vara lojal mot sin uppdragsgivare. 

Staffan skriver att Landsbygdspartiet seglat upp som ett EU-nej parti. Så är det inte. Landsbygdspartiet profilerar sig inte som ett EU-fientligt parti utan som ett landsbygdsvänligt parti. Däremot är vi emot alla beslut och regler som försvårar för människor att bo, verka och ha sin försörjning på landsbygden och i tillhörande småorter. Sen kvittar det om dessa regler har sin grund hos EU, hos Sveriges Riksdag, hos miljöorganisationer eller i den allmänna urbaniseringen. 

Att EU fick en känga i min senaste insändare sammanhängde med flygplatssubventionerna, där vi tydligen är överens. Listan över ”idiotiska” EU-förslag som följde med på kuppen kunde gjorts betydligt längre. Man undrar vem som initierar alla förslag och som tvingar Sverige att ständigt bevaka allt som görs. Att ständigt behöva argumentera för vår särart och att ständigt behöva riskera att bli nedröstad i frågor som svenskarna i gemen betraktar som enbart nationella och som EU inte borde lägga sig i. 

Landsbygdspartiet har sin vagga i Värmland och Örebro län. Närheten till Norges blomstrande landsbygd är naturligtvis frustrerande för dem som hamnat på fel sida av gränsen.

Norge är inte med i EU men däremot i frihandelsorganisationen EEA, vilket ger dem goda exportmöjligheter utan att drabbas av EU:s byråkrati. Det ger också Norge möjlighet att subventionera sitt jordbruk på det sätt som de själva väljer. Norge har devisen ”hela landet skall brukas” medan Sverige har devisen ”hela landet skall leva”. Den ena devisen förespråkar ett aktivt boende och den senare ett passivt. Att sedan Norge också försöker leva upp till devisen, medan den svenska versionen mest är floskler, är kanske det viktigaste. Man kan därför på svensk TV få se program från Norge av typ ”Där ingen förväntas kunna bo” där jordbruk bedrivs på de brantaste fjällsluttningar. 

Nåväl säger många – Norge har sin olja och har råd att stötta sin landsbygd. De har dessutom betydligt dyrare livsmedel. Men ta då i stället Österrike som inte har någon olja. Det uppges att de vid EU-inträdet begärde undantag för att få skydda sitt eget jordbruk. Att Österrike också har en levande landsbygd har alla sett som varit där. Småjordbruk mitt inne i byarna med kanske 8 – 10 kor och gödselstacken ut emot bygatan. Österrike har bara halva Sveriges åkerareal men mer än dubbelt så många sysselsatta och 2,3 gånger fler jordbruksföretag enl. statistik från Jordbruksverket.  

Sverige gick med i EU 1995. Vilka som satt som förhandlare då vet jag inte. Kanske var de dåliga förhandlare, kanske förstod de inte, kanske kunde de inte förutse hur samhällsutvecklingen skulle bli. Landsbygdspartiet vill således begära omförhandling av sådana EU-regler som i efterhand visat sig destruktiva för Sveriges landsbygd eller som är av den art att vi själva borde få bestämma om dem. Det är först om EU motsätter sig sådana omförhandlingar som vi vill ställa medlemsskapet på sin spets via ny folkomröstning. 

Arne Gunnarsson, Landsbygdspartiet LPo

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

31.03 | 13:05

Punkt 1-4 går ju aldrig att genomföra!
Det är ju faktiskt politiskt harakiri att driva frågan på det sättet!
Vad man kan göra är att höja Grundavdrsget för alla

...
27.01 | 21:39

Rotavdrag för skogsskötsel är fel. För en skogsägare är ju hela omkostnaden för skogsskötsel redan avdragsgill. Det skulle i så fall vara extra avdrag.

...
27.01 | 20:00

Ja just rätt, Arne, vi måste jobba på alla fronteroch p alla sätt för att bli iakttagna. Vi måste vara våghalsiga ideer, ROT-avdrag i skogsskötsel.

...
31.12 | 20:10

Ni borde liera er med Härjedalspartiet som också driver landsbygdsfrågor. Olle Larsson i Härjedalspartiet kommer att få en riksdagsplats i SD i vår!

...
Du gillar den här sidan